TITLE

Artykuły specjalistyczne / Sport
 

Wpływ żywienia na ośrodkowy układ nerwowy, szczególnie mózgu

 
Dostępne terminy: 2017 2018

"Poproszę o kartę dań dla mózgu!" - Jak odżywianie wpływa na funkcje naszego mózgu.

 

Opis seminarium:

W każdym narządzie, interakcje pomiędzy komórkami maja duże znaczenie. Jednakże te interakcje nie są nigdzie tak niezbędne dla życia, jak w naszym układzie nerwowym.

Żeby te ważne interakcje mogły przebiegać optymalnie, nasz organizm potrzebuje określonych substancji chemicznych, neurotransmiterów
i neuromodulatorów. Produkcja tych substancji zależy bezpośrednio od przyjmowania, resorpcji i opracowania różnych produktów spożywczych
w układzie trawiennym. Zarówno ilość, jak również jakość naszego pożywienia odgrywa przy tym ważną rolę. Jeśli jednak nasze jelita nie będą właściwie opracowywać produktów spożywczych, to będzie to negatywnie wpływać na interakcje naszych komórek nerwowych.

Badania naukowe wykazują, że aktualnie blisko każdy/a z nas wykazuje nadwrażliwość na określone substancje (np. laktozę, gluten, kazeinę itd.). Może ona doprowadzić do reakcji zapalnych w ciele, które ostatecznie poprzez pokonanie bariery krew – mózg będą oddziaływać na układ nerwowy.

W związku z tym, powstawanie różnych chorób, jak depresja, choroba Parkinsona, demencja, SM, itd. może mieć bezpośredni związek z naszym sposobem odżywiania się.


Treści:

  • Związek odżywiania z chorobami, takimi jak depresje, choroba Parkinsona, demencja, SM, ADHD, bóle, zwyrodnienie plamki żółtej itd.
  • Skutki genetycznie manipulowanych produktów spożywczych i fenomen „chroniczne zapalenie subkliniczne a bariera krew – mózg 
    i degeneracje”.
  • Alzheimer: genetyczne i epigenetyczne czynniki ryzyka i prewencja.
  • Na co nasz mózg ma apetyt? Tłuszcze: dobre czy złe dla naszego mózgu?
  • Nutrigenomika: jak produkty spożywcze wpływają na nasze geny.
  • Nutraceutyki: produkty spożywcze mające działanie farmaceutyczne = prewencja i nieodzowne uzupełnienie w leczeniu chorób neurologicznych.
  • Zależności pomiędzy składnikami odżywczymi, aktywnością fizyczną
    i tworzeniem czynników neurotroficznych (cząsteczki warunkujące przeżycie komórek nerwowych)
  • Dieta ketogeniczna i jej oddziaływanie na mózg.
  • Starzenie się w zdrowiu – i jak możemy zdrowo odżywiać nasz mózg?

Grupa docelowa:

  • Lekarki i lekarze,
  • terapeutki i terapeuci,
  • psycholożki i psycholodzy,
  • opiekuni,
  • pedagodzy,
  • dietetyczki i dietetycy,
  • jak również wszyscy zainteresowani.

 

© 2017 by Reha Plus. All rights reserved.
Agencja Interaktywna Kraków